Tatry útočia na chute návštevníkov
NOVÝ SMOKOVEC (18.november) – Zlepšiť Chuťové poháriky obyvateľov i návštevníkov Vysokých Tatier sa od decembra môžu chystať na gastronomický ošiaľ. Postará sa oň jeden z najlepších kuchárov na Slovensku so skúsenosťami z michelinovských reštaurácií Gabriel Kocák. Po rokoch strávených v zahraničí 2. decembra 2013 otvorí v Novom Smokovci netradičnú reštauráciu, ktorá bude fabrikou na kulinárske zážitky.
Majstrovské diela na tanieri, ktoré si bude môcť dovoliť každý. Už od decembra sa táto vízia stane skutočnosťou. Postará sa o to špičkový šéfkuchár Gabriel Kocák, na ktorého jedlách si okrem vysokopostavených politikov, pochutnávali aj hollywoodske hviezdy na čele s Tomom Cruisom, Cameron Diaz alebo Georgeom Michaelom. Jeho dobroty už o niekoľko dní budú môcť okoštovať aj bežní Slováci.
„Reštaurácia s názvom Culinarium má ambíciu osloviť všetkých a predovšetkým strednú príjmovú triedu. Chcem ukázať, že aj u nás sa dá robiť poctivá gastronómia v inovatívnom prevedení a to za rozumné ceny,“ prezrádza Gabriel Kocák, ktorému bude s novým projektom pomáhať jeho manželka.
Pochutiť si na tradičných jedlách, no v nezvyčajnom šate si bude môcť dovoliť takmer každý. Ceny jedál neprekročia tatranský štandard, no kvalitou sa z neho budú určite vymykať. Najdrahšia špecialita nepresiahne 19 eur. No čakali by ste, že súčasťou Gabrielových jedál bude napríklad seno alebo smreková vetvička? Jedlo by, podľa neho, malo byť pre ľudské telo liek, no v mnohých prípadoch sa z neho môže stať aj otrava.
„Culinarium je dôkaz, že poctivá gastronómia ešte nevymrela. Vo svete polotovarov a brakov, ktoré sa predávajú v obchodov a reštauráciách, existujú gastronómovia, ktorým záleží na kvalite a čerstvosti lokálnych a sezónnych produktov. Návštevníci Tatier si tak budú môcť vychutnávať naše veľhory všetkými zmyslami,“ upozorňuje Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry.
Ľudia, ktorí sa vydajú za kulinárskymi zážitkami, dostanú za svoje peniaze poctivú kuchyňu robenú s láskou. Okrem toho ich privíta príjemné nevtieravé prostredie s použitím prírodných materiálov, čo platí aj pre kuchyňu. Do jedál Gabriel Kocák vkladá čo najviac prírody a verí, že hostia v nich spoznajú to najlepšie z Tatier. „Čo pre hercov znamená zlatá soška Oscara, to je pre mňa pocit, že ľuďom chutilo a dokážu si moje jedlo zapamätať aj vizuálne. Zrejme každý chce po sebe zanechať nejaký rukopis a o niečo podobné sa pri svojich výtvoroch snažím aj ja,“ priznáva ambiciózny šéfkuchár.
Na Slovensku nie je veľa reštaurácií, v ktorých, okrem jedla na tanieri, spoznáte i jeho autora. Od 2.12.2013 k nim pribudne ďalšia, kde Culinarium nebude iba prázdne slovo, ale skutočný zážitok.
Fero Mrázik žije, lyžuje, lezie a chodí po horách od narodenia.
Od roku 2000 je členom dobrovoľnej horskej služby THS-DZ, kde od roku 2009 zastával funkciu podpredsedu a od r. 2020 je jej predsedom.
Od roku 2009 je medzinárodným horským sprievodcom UIMLA.