Kávička – či už je to druhé meno pre chvíľu relaxu, oddychu, neodolateľná túžba po jej chuti, alebo potreba biologicko-chemického vybudenia, nejeden z nás si ju so sebou nesie aj do prírody. Zahreje, povzbudí, pauzou na túre vytvorí čas na dlhšie vychutnávanie okolia.
Existuje množstvo spôsobov, ako pripraviť kávu. Priamo v prírode sú však možnosti, ako “dobiť baterky”, obmedzenejšie. Prinášame Vám prehľad niekoľkých postupov, ako prípravu kávičky riešia outdooristi.
Na tvrdo a naľahko – hrnček, varič a káva – to je všetko, čo potrebujete na klasického turka. Do horúcej vody nasypané hnedé zlato. Cediť viete ústami a hárdkoristi nepohrdnú ani usadeninou.
Ak je turek pre Vás veľa, zoberte na výlet so sebou papierový filter na kávu, uviažte si z neho vrecko s primeraným množstvom kávy, či už varíte len pre seba, alebo celú kanvicu. Vrecko zaviažte nitkou alebo lankom, ktoré isto nechýba vo vašom „outdoorovom repair-kite“. Vrecko lúhujte podľa Gusta, alebo podľa gusta.
Varič a hrnček môžete jednoducho použiť spolu s vreckom Vašej instantnej kávy. Kto má rád instantnú kávu, je takto na túre jednoducho vyriešený.
Ak ste „zero waste“ a nechcete na planéte nechávať zbytočný odpad, alebo sa Vám nezvýšil žiaden filtračný papier, poradíte si aj s kusom látky, v prípade núdze s tričkom alebo …ponožkou. Uviazanie improvizovaného vrecka na lúhovanie kávy viete riešiť napríklad šnúrkou od topánok. Káva takto dostane množstvo (niekedy aj nechcenej) pridanej hodnoty.
Aeropress je relatívne mladým riešením z roku 2005. Jednoduchým nástrojom kávu pretlačíte cez papierový alebo kovový filter. Aeropress neváži veľa, no zaberie Vám extra miesto v batohu.
Zohriatu vodu premiešate v „napuchnutej striekačke“ – aeropresse a pretlačte papierovým alebo kovovým filtrom.
Aeropress si ľudia obľúbili vďaka tomu, že jednoduchým spôsobom sa asi najviac priblížite strojovej káve. Pre dosiahnutie 9-barovej strojovej kávy by ste síce museli tlačiť na striekačku váhou cca 300kg, no výsledok je aj bez tohto tlaku výborný a to je dôvod, prečo fajnšmekri neváhajú do batohu pribaliť aeropress.
French press sa zvykne svojimi výsledkami radiť niekde medzi prekvapkávanú kávu a turka. Pomletú kávu zalejete vriacou vodou vo french presse a následne odfiltrujete piestom kávový grunt. Opäť potrebujete v batohu trochu miesta naviac.
Ide o jednoduchý outdoorový filter na kávu, ktorý vložíte do hrnčeka, nasypete do neho kávu, zalejete vodou a necháte luhovať. Filter je opakovane použiteľný, stačí ho premyť a po instantnej káve je jednou z najľahších alternatív.
Kávu nasypete do filtra a zalejete vodou. Kávu necháte prekvapkať do pohára. Jednoduché riešenie pre vyznávačov prekvapkávanej kávičky.
Vyše 80 rokov je na trhu taliansky vynález na prípravu moka kávy, známy prezývkou maďarského pôvodu koťogó – voľne preložiteľné ako „bublanie“.
Koťogó sa skladá z dvoch nádob, medzi ktorými je priestor pre kávu. Vriaca voda v spodnej nádobe prechádza kávou a dostáva sa do hornej nádoby. Tlakom 1 až 1,5 baru v porovnaní s 9barovou strojovou kávou samozrejme nemôže byť dokonalou náhradou, no kávičkári na koťogó nedajú dopustiť.
Či už máte radi turka, nesku, alebo espreso klasiku, s dobrou termoskou si viete vystačiť aj s kávou uvarenou priamo doma. V tomto prípade Vám odpadá nosenie variča a viete takto riešiť kávu tam, kde je oheň prísne zakázaný.
Termoksku si môžete pred naliatím kávy dobre nahriať vriacou vodou, aby káva vydržala čo najdlhšie horúca.
Každému pasuje niečo iné. Spomedzi riešení, kedy si chcete vonku urobiť kávu jednoducho a rýchlo, sa nám osvedčilo najviac použitie hrnčeka s vrchnákom, medzi ktorý jednoducho vložíte tkaninu, ktorá splní funkciu kávového filtra. Ako filter sa najviac osvedčila bavlnená tkanina – plátno, ktoré sa štandardne používa na cedenie alebo pasírovanie. Niekoľkogramový skladný kúsok bavlny sa tak stáva jedinou pomôckou ktorú potrebujete ku svojej štandardnej výbave – variču -pravdaže, okrem kávičky 🙂
Tí z vás, ktorí turistikujú v duchu čo najľahšieho batohu, veru nebudú so sebou nosiť ani variče, ani termosky. Kávičku si doprajú na chatách, alebo až doma.
Na chatách najčastejšie dostanete turka alebo nesku. No aj vo vyšších polohách sa začínajú ukazovať seriózne kávovary, ktoré sa zážitkom z chuti približujú civilizácii ležiacej hlboko pod vami.
Na zdravíčko 🙂
Fero Mrázik žije, lyžuje, lezie a chodí po horách od narodenia.
Od roku 2000 je členom dobrovoľnej horskej služby THS-DZ, kde od roku 2009 zastával funkciu podpredsedu a od r. 2020 je jej predsedom.
Od roku 2009 je medzinárodným horským sprievodcom UIMLA.
Pozor, zmena! ⛷️
Dobré správy pre lyžiarov. V sobotu 14. decembra otvára prevádzku lyžiarske stredisko Tatranská Lomnica vo Vysokých…
Lyžiarsku sezónu vo Vysokých Tatrách otvorí ako prvé Štrbské Pleso. Symbolické otvorenie zveria Tatranci 6.…
Čisté hory dnes, včera a zajtra. Ako vyzerali tohto roku a ako vidí ich budúcnosť…
Prichádza zima a s ňou spojená radosť na lyžiarskych tratiach. Nie všetci sa však zo…
Už 100 rokov uplynie od narodenia Ivana Bohuša st., významnej osobnosti nielen Vysokých Tatier. Jeho…